Канзи шифо: Вақте ки шикам об мегирад, чӣ бояд кард?
Ин шабу рӯзҳо кабудӣ дар ҳама ҷо фаровон ва нархаш ҳам хеле арзон аст. 800 грамм ҷаъфарӣ (петрушка)-ро гирифта, тоза шӯед ва майда реза карда, дар зарфе андозед. Аз болояш шири навҷӯшидаи говро рехта, зарфро дар болои бухории гарм гузоред. Даворо тарзе дар болои оташ нигоҳ доред, ки ба ҷӯшидан наздик ояд, вале наҷӯшад. Зарфро то замоне дар болои бухорӣ нигоҳ доштан лозим аст, ки шир оҳиста-оҳиста бухор шуда, дар зарф нисфи миқдори аввалааш боқӣ монад. Аз ин даво як соат пас бемор бояд дуқошуқӣ истеъмол кунад.
Асал ва пиёз
Дар ҳар хона ҳамеша пиёз ҳаст. 200 грамм пиёзи бехиро гирифта тоза шӯед ва аз мошини гӯштқиммакунак гузаронида, ба ягон зарфи сарпӯшдор андозед. Аз болояш 100 грамм асали тоза рехта, нағзакак омехта кунед ва муддати ду рӯз дар яхдон нигоҳ доред. Рӯзи сеюм даворо полонед ва рӯзе се маротиба ба бемор дуқошуқӣ диҳед.
Юнучқа ва шароби ангурӣ
Боз як гиёҳи дигар, ки барои оби шикам даво шуда метавонад, ин юнучқа аст. Ба чойник ду-се қошуқи ошхӯрӣ юнучқаи сурх андозед ва аз болояш тахминан ним литр оби ҷӯшидагӣ рехта, монед як соат истад. Пас аз ин, даворо аз дока полонед ва ба он каме шароби ангурӣ илова карда, дар давоми рӯз нимистаконӣ ба мариз додан гиред, оби шикамро мебарорад.
Даво аз шохчаҳои арча
Шохчаҳои борики дарахти арча (бурс)-ро майда карда, як қошуқи онро ба термос андозед. Аз болояш як истакон оби ҷӯшидагӣ рехта, даҳони зарфро маҳкам кунед ва монед як-ду соат истад. Аз ин гиёҳоб мариз дар давоми рӯз кам-кам бинӯшад, дар давоми як ҳафта ҳолаш хеле беҳтар мешавад.